Naše členka se 13. června 2015 zúčastnila Mistrovství České republiky v Turistickém závodě v Českém Brodě

23.07.2015 22:16

13. června 2015 Mistrovství České republiky v Turistickém závodě – Český Brod

Turistický závod. Co to je?

Terénní běh, který organizují turistické oddíly a to na úrovni oblastní, krajské, celorepublikové i mezinárodní. Trať běhu je v délce od dvou do šesti kilometrů v terénu menší či větší obtížnosti. Je vyznačena fáborky (modré barvy pro nejmladší žactvo, bílé barvy pro mladší a starší žactvo a červené barvy pro dorostenecké kategorie a dospělé). Na trati je umístěna řada kontrolních stanovišť, které je nutné plnit bez chyb a co nejrychleji (odhad vzdálenosti, hod míčkem z 10 až 20 m na cíl, plížení v koridoru, lanová lávka, vázání uzlů, orientace mapy, azimutové úseky, určování dřevin, turistických a topografických značek, poznávání kulturních památek a přírodních zajímavostí). Měří se čas strávený na trati a za nesprávně splněné úkoly jsou trestné minuty, které se připočítávají k času. Všechny kategorie běhají jako jednotlivci.
V krajských kolech může startovat ve dvoučlenných hlídkách tzv. "Přípravka" bez rozdílu věku a pohlaví. Některé oddíly vyhlašují také kategorii „rodič a dítě“.

Běhám za oddíl TOM Nezmaři Bílovec, ve kterém jsem vyrůstala. Kategorie dospělých je rozdělena na muže a ženy do 35 let a nad 35 let.

Loni na MČR v Bílovci mi „bedna“ unikla o 1 sekundu. Letos na MČR v Českém Brodě jsem získala titul, mezi prvním a druhým místem v naší kategorii (ženy nad 35 let) byl rozdíl 4 sekundy. Nikdy nejsou karty rozdány dopředu, jedna chyba na trati znamená jednu minutu k času, špatně cvaklý azimut = 20 minut penalizace a tím pádem i výborný běžec mnohdy končí v závěru výsledkové listiny.

Letos jsme poprvé běžely s pětiletou dcerou v kategorii „rodič a dítě“.  Bára byla nadšená, bez problémů zvládla uběhnout trasu 2.5 km, projít lanovou lávkou nebo se proplížit bez doteku koridorem. Zatím nedohodí míček z 10 metrů a neuváže uzly, ale má chuť a chce běhat i příští sezónu:-)

V našem kraji takové závody organizují oddíly z Bílovce, Bohumína, Frýdku-Místku, Palkovic, Ostravy nebo Frýdlantu n/Ostr. Z krajských kol závodníci postupují do závodů Českého poháru, které se konají na čtyřech místech po republice. Vrcholem sezóny je Mistrovství České republiky a Mezinárodní mistrovství. To se koná střídavě v ČR a na Slovensku.

Markéta Máchová

zajímavé odkazy:

www.turisticky-zavod.cz

https://nezmaribilovec.webnode.cz/ - TOM Nezmaři Bílovec

https://zlutykvitek.eu/ - TOM Žlutý kvítek Palkovice