Článek z Hukvaldského občasníku

31.05.2019 14:39

5. ročník Prvomájové hukvaldské desítky

 

Letošní ročník již tradiční Prvomájové hukvaldské desítky připadl na středu. O její uspořádání se opět postarali členové Běžeckého spolku Hukvaldy, Unie rodičů při ZŠ Leoše Janáčka v Hukvaldech a další obětaví nadšenci. Od rána vládlo slunečné počasí, obloha byla vymetená, bez jediného mráčku. Pro organizátory začal den velice brzy, protože museli znovu vyznačit celou trať. Lijáky a krupobití, které provázely stavění máje a čarodějnou noc, jim celou práci předchozího dne zmařily. I přes tyto naschvály počasí se podařilo trať hlavního závodu vyznačit dokonaleji než tomu bylo v minulých letech.

Zázemí všem závodníkům opět poskytl Golfový klub Hukvaldy. Ti mohli tak využít klubovnu nebo posedět na terase a obdivovat nádherné výhledy, které golfové hřiště poskytuje.

Hlavnímu závodu na 10 km předcházely závody dětí, které běhaly na okraji golfového hřiště na vytyčených tratích 150 a 300 metrů. Dětských závodů se zúčastnilo 55 dětí především z Hukvald, ale také z třeba Frýdku-Místku, Příbora nebo Orlové. Souboje byly napínavé, všechny děti závodily, jak nejlépe uměly a všechny doběhly do cíle. I ty nejmenší, ač v doprovodu rodičů. Stupně vítězů, medaile a drobné ceny byly připraveny pro tři nejrychlejší dívky a chlapce v každé kategorii.

Hlavní závod odstartoval v 10.30 a na trať dlouhou 10 km se vydalo 36 mužů a žen. Úvodní klesání po asfaltových a zpevněných cestách až ke sklenovské škole rychle roztrhalo startovní pole. Běžci zpomalili v terénu za mysliveckou chatou a poté se trochu vydýchali v chatové oblasti pod Palkovickými hůrkami. Následoval terénní úsek vedený lesem kolem Mločí studánky a strmějším seběhem kolem bývalého lomu se běžci dostali na asfaltovou cestu vedoucí do Kozlovic. U rybárny proběhli občerstvovací stanicí a oborní bránou pokračovali stoupáním až k hájovně. Ocitli se na hlavní tepně, která protíná celou Hukvaldskou oboru. Rychlý slalom mezi turisty a výletníky nebo nasávání jarní atmosféry a vnímání historie obory? Každý podle svých sil a nálady. Překážka ve formě vysokých schodů dostala běžce do finále celého závodu. Náročné závěrečné stoupání běžcům vzalo poslední síly, ale po odbočení do cílové rovinky v prostoru golfového hřiště se většina ještě vyhecovala ke konečnému spurtu. Pěkný závod s náročnou tratí pestrého profilu má již na Hukvaldech svou tradici. Vždy přiláká místní běžce, pro které je závod srdeční záležitost, ale i spoustu borců z blízkých i vzdálenějších míst.

Traťové rekordy drží Marek Causidis (Buff Salomon, 36.09 min, 2018) a Lenka Peterková (1. běžecký Jablunkov, 45.19 min, 2017).

V hlavním závodě si pro vítězství doběhl Milan Vinklárek (Sokol Opatovice) v čase 40.13 min. Následovali David Hanke (AK EZ Kopřivnice, 40.47 min) a Lukáš Bernatík (Hukvaldy, 41.31 min). V ženách se Kateřina Polášková z Trnávky jako jediná dostala časem 49.38 pod padesátiminutovou hranici. Na druhém místě doběhla Markéta Máchová (Hukvaldy, 50.59), za ní už ve větším odstupu Martina Mazáčová (BK Příbor, 54.43).

Poděkování patří všem ochotným pořadatelům, kteří zabezpečili hladký průběh hlavního závodu i dětských běhů na golfovém hřišti.

Srdečně zveme na 6. ročník Prvomájové hukvaldské desítky v roce 2020.

 

Markéta Máchová